ناگفته های نجومی

وبلاگی در باره نجوم

ناگفته های نجومی

وبلاگی در باره نجوم

اخترشناسی در فرهنگ ایران باستان

 آنچه در پی میآید صفحاتی از جلد اول کتاب هزارههای گمشده، نوشتهی دکتر پرویز رجبی است؛ که با اجازهی ایشان در زبان فارسی منتشر میگردد. لازم به ذکر است که مطلب زیر شامل صفحات 439 تا 450 چاپ اول این کتاب است. از جناب دکتر پرویز رجبی به خاطر مساعدت و لطف بی پایانشان تشکر کرده و برای این استاد گرانقدر آرزوی سلامتی و بهروزی داریم.

دکتر پرویز رجبی

ادامه مطلب ...

اخترشناسان دو سیاهچاله ی پرجرم را آشکار ساختند


Artists conception of the binary supermassive black hole system. Credit P. Marenfeld, NOAO

تصویر خیالی از منظومه ی دوتایی سیاهچاله های پرجرم .هر سیاهچاله به وسیله ی صفحه ای از مواد احاطه   شده و سرعت حرکتشان 6000 کیلومتز بر ثانیه است 

اخترشناسان دو سیاهچاله ی پرجرم را که به دور یکدیگر می گردند در مرکز یک کهکشان یافتند.سالها اخترشناسان در این مورد که بیشتر کهکشانهای بزرگ ، پناهگاه سیاهچاله هایی در مرکز خود هستند و اینکه در دوران زندگی خود دستخوش چیزی شبیه به برخورد کیهانی می شوند شک داشتند.اما هنگامیکه منظومه های دوتایی سیاهچاله ها ، به طور متداول آشکار شد ، اثبات چنین نظریه ای با مشکل روبرو شد.اخترشناسان تصور می کنند کهکشانی یافته اند که شامل دو سیاهچاله است و حدودا هر 100 سال یک بار به دور یکدیگر می گردند همچنین فاصله ی میان آنها تنها 1.10 پارسک است.با توجه به سرعت مداری این دو ، جرم سیاهچاله ی کوچکتر حدود 20 میلیون برابر جرم  و سیاهچاله ی بزرگتر 50 برابر جرم خورشید تخمین زده شده است.در صورتیکه دو سیاهچاله وجود داشته باشند ، پیش از برخورد به دور یکدیگر می گردند و در خطوط نشری خود نشانه های دو تایی ایجاد می کنند که این نشانه ها در مورد این منظومه آشکار سازی شده است.                                                                                                                             

منبع : universetoday

'کپلر' برای یافتن سیارات قابل سکونت به فضا رفت

این تلسکوپ که کپلر نامگذاری شده، جستجوی خود را به آن قسمت از فضای اطراف ستارگان محدود خواهد کرد که احتمال وجود آب مایع در سیاره های واقع در آن فضا بالا است (موسوم به مناطق گرم، یا مناطق قابل سکونت).

دانشمندان معتقدند وجود آب مایع بر روی سطح یک کره نشاندهنده امکان بالقوه حیاتی مشابه کره زمین بر روی آن است. این تلسکوپ به بررسی روشنایی بیش از 100 هزار ستاره در منظومه های لایرا (Lyra) و سیگنوس (Cygnus) خواهد پرداخت و به جستجوی ستاره هایی خواهد پرداخت که شدت نور آنها بطور متوالی و به واسطه عبور سیارات در حال چرخش به دور آنها از میان ستاره مورد نظر و تلسکوپ کم و زیاد می شود.این تلسکوپ که پنج متر طول دارد به مدت سه سال و نیم به دور خورشید خواهد گشت تا برنامه خود را به اتمام برساند.

تسکوپ کپلر در ساعت 3:49 دقیقه صبح به وقت گرینویچ در روز هفتم مارس به فضا پرتاب شد.

کپلر از بزرگترین دوربینی برخوردار است که تا کنون به فضا پرتاب شده است

کپلر از بزرگترین دوربینی برخوردار است که تا کنون به فضا پرتاب شده و این اولین بار است که ماموریتی با هدف یافتن کرات خاکی درحال چرخش به دور ستاره هایی همچون خورشید انجام می شود.اعتقاد بر آن است که از میان 300 سیاره فراخورشیدی (extrasolar) که تاکنون کشف شده اند تعداد بسیار کمی از آنها همانند کره زمین، خاکی هستند ولی هیچکدام جرمی مانند زمین ندارند. اکثر این سیاره ها یا همانند سیاره مشتری توده های عظیم گاز هستند یا همانند نپتون یک جرم یخی عظیم به شمار می روند.با این حال دانشمندان معتقدند دلیل کم بودن شمار چنین سیاراتی، بیشتر محدودیت های فنی بشر در کشف آنها است و نه فقدان سیاراتی با جرم مشابه زمین در کهکشان راه شیری.

منبع : BBC News